Everyone is a mentor
Heb jij weleens soul sex? Hoe vaak voel jij je vrij genoeg in een gesprek met iemand om niet alleen je geordende, doordachte ideeën te delen, maar ook je wilde gedachtenspinsels? Dit boek is een product van veel soul sex, waarvoor het jezelf kunnen zijn in een gesprek én de ander kunnen zien als mentor belangrijke voorwaarden zijn.
Steven de Lira is ingenieur en meer dan 15 jaar actief als coach en trainer van bankdirecteuren, jongeren met een strafblad tot schoolgaande kinderen op Curaçao. Hij combineert het beste van twee werelden. Hij is geboren op Curaçao en kwam voor zijn studie naar Nederland. Hij gelooft in verbinding en in warme relaties, omdat hij heeft geleerd hoe belangrijk ze zijn. In onze westerse wereld draait alles om efficiëntie en ratio. We hebben het onderwijs voor iedereen toegankelijk gemaakt en leiden mensen steeds beter op, maar slechts op een bepaald cognitief niveau.
Het is tijd voor het toegankelijk maken van onze sociaal emotionele ontwikkeling. Waarom heeft enkel een kleine groep mensen toegang tot coaching, de mogelijkheid een mentor in te schakelen? Daar heeft toch iedereen recht op? Bovendien is het een voorwaarde voor een duurzame en eerlijke samenleving. Dit boek laat zien dat er een haalbare manier is om die toegankelijkheid te bereiken en wel met social deep learning. Het is een manier om onze interacties bewuster in te zetten voor sociaal emotionele groei. Op zoek naar meer soul sex, wat leidt tot meer onderlinge verbinding. Dat is geen luxe, dat is noodzaak.
Waarom het boek ‘Everyone is a mentor’?
In deze serie van drie blogs legt Steven uit wat zijn motivatie is voor het schrijven van dit boek en waarom hij vindt dat iedereen zien als mentor een essentiële levenshouding is voor een duurzame toekomst.
Deel 1: Hoe kunnen we het gedrag van grote groepen mensen verduurzamen?
Deel 2: Waarom voelen veel mensen zich niet gezien in organisaties?
Deel 3: Ik wil minder pijn ervaren in de keuzes die ik maak in mijn relaties
Steven, ik probeer iets over te brengen van wat ik allemaal heb gevoeld en gedacht toen ik je boek las. Het is inspirerend, herkenbaar, ontroerend, levendig geschreven en daardoor heerlijk te lezen (in 1 ruk), leerzaam en urgent. Ik ga het boek zeker promoten.
Je hebt mij met je boek iets gegeven waardoor ik met een veel opener en meer heldere blik processen kan begrijpen waar ik over nadenk, mee bezig ben, wil begrijpen, die in mijn leven aan de orde zijn. Je laat me zien, wat ik eigenlijk ook al weet, maar wat na het lezen meer op zijn plek valt, dat je je als mens kunt verhouden tot de ander in termen van leren van elkaar. Om dat te kunnen is een open houding nodig. Openheid begint bij jezelf, het omarmen van wie je bent speelt daarin een grote rol. Welke stuwende krachten (ook al lijken die soms negatief te zijn) kun je inzetten om je waarde te zien en te voelen. Ik voer vaak filosofische gesprekken, ben dat ook nog ah leren. Het doorvragen is in zo’n gesprek belangrijk omdat je door het stellen van vragen ipv meteen proberen te begrijpen en/ of antwoorden en oplossingen zoekt, de diepte ingaat; vooronderstellingen in je denken kunt laten wankelen. Waardoor je gaat denken.. maar wie ben ik? En wat wil ik? Wat doe ik hier eigenlijk? Je leert jezelf beter kennen kortom. Dat lijkt soms zo’n individualistisch geworstel. Ik zie nu dat openheid leidt tot verbinding. Ik wéét dat ook, want ik voel dat elke dag in mijn werk als filosoof en zorgverlener. Maar jij verwoordt wat je denkt en wat je wilt laten zien met een zo ongelooflijk enthousiaste vibe dat ik er vrolijk van wordt en het leven direct een stuk mooier vind. Want je kunt dat samen doen! Eureka… Je laat mij (en ik denk elke andere lezer) zien wie je bent en wat je wilt bereiken. Daar is wel lef voor nodig. Ik ken je niet persoonlijk, dus het is vreemd om te zeggen dat ik trots op je ben. Maar toch ben ik het. 😁”
Jellie Klaster
“In dit boek deelt Steven de Lira frisse oplossingen voor zorgelijke trends in de samenleving als eenzaamheid en het missen van toekomstperspectief. Ook legt hij zijn vinger op de zere plek waarom change-managementprogramma`s zo vaak fout lopen in organisaties en bedrijven.
Hij laat ons meekijken door zijn ingenieurs bril hoe we meer structuur kunnen geven aan zowel ons leven op de werkvloer als daarbuiten. Nog belangrijker zijn de persoonlijke inzichten die hij deelt over zijn ervaringen als coach en trainer en zijn eigen achtergrond.
Dit is een verfrissend boek dat op zeer toegankelijke wijze vorm geeft aan wat we eigenlijk allemaal (zouden moeten) weten: de krenten in de pap van ons leven zijn de echte relaties die we onderhouden met de mensen om ons heen.
Een realistisch én upbeat boek voor een ieder die het leven van zichzelf en anderen een positieve wending wil geven. Met een krachtige boodschap die laat zien hoe we samen kunnen bouwen aan een nieuw toekomstperspectief.”
Albert Paardekam