iSeekMe Interview; Steven de Lira en Jesse Muis in gesprek met trainer / spreker Roeselien Wekker

In gesprek met Roeselien; over dromen, ambities en leven vanuit je hart.

Wie ben je? Een makkelijke vraag maar is het ook makkelijk te beantwoorden?

Ik ben Roeselien Wekker, een gedreven persoon die snel warm loopt voor veel verschillende dingen en uitdagingen. Niets kan bij mij gewoon maar half gebeuren, als ik ergens voor ga dan ga ik ervoor en wil ik ook dat het tot een mooi resultaat of ervaring komt. Privé of zakelijk, ik heb lust voor het leven ansich. Mijn vriend zegt dat hij mij intens vindt en daar heeft hij wellicht een puntje:-) 🙂

Ik ben zelfstandig ondernemer in Presentatie en Personal branding, een groot onderdeel van mijn werk bestaat uit het coachen en trainen van mensen in het ontdekken of herontdekken van hun talenten, dit vervolgens weer om te zetten naar woorden zodat zij zichzelf, een product of dienst goed weten te presenteren.

Hiervoor was ik ruim 20 jaar artieste voor theater en televisie, ik weet dus als geen ander hoe moeilijk het kan zijn jezelf te blijven in je weg naar jouw persoonlijke successen terwijl anderen mensen met je meekijken.

Wat is jouw persoonlijke droom?

Mijn droom is dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk wordt gemaakt. Ik wil dat iedereen zelf de mogelijkheid heeft om aan zijn persoonlijke ontwikkeling te werken.Waarom? Omdat ik altijd enorm de behoefte heb gehad om begeleiding te krijgen in mijn persoonlijke proces en deze niet kon vinden. Hoe mooi zou het zijn als straks mensen elkaar het gevoel kunnen geven zichzelf te mogen ontwikkelen in een veilige omgeving omdat ‘ de ander’ je niet zal veroordelen of afwijzen maar misschien zelfs wel zou willen helpen zodat wij leren van elkaar.

Waar komt deze ambitie vandaan?

Ik wilde van jongs af aan al in verbinding staan, dat deed ik eerst door mij 100% in te zetten als danseres en zangeres. En op dit moment  doe ik dit als ondernemer. Je komt veel sneller en beter in verbinding met mensen als jij jouw eigen kwaliteiten kent. Sinds een aantal jaren heb ik een nieuwe ambitie/droom, namelijk om de beste vrouwelijke spreker van Nederland te worden. De reden is omdat ik denk dat ik dan het grootste bereik krijg en met zoveel mogelijk mensen in verbinding kan staan. Nu heb ik deze nieuwe ambitie onlangs even bijgeschaafd naar; niet de beste maar wel de leukste vrouwelijk spreekster worden! Mijn uitgangspunt is om zoveel mogelijk mensen te bereiken op een manier die raakt en ook mezelf authentiek houdt. Best is een harde eis, leuk is zachter.

In mijn trainingen praat ik hier veel over. Mensen zijn sociale wezens en willen in verbinding staan met anderen, dat is werkelijk onze enige echte drijfveer..

Een voorbeeld: Iemand koopt niet alleen een mooie auto omdat hij deze mooi vindt, nee, de auto is een symbool voor iets anders, namelijk een symbool van status en aanzien. De behoefte aan in verbinding staan met anderen wordt hiermee dus deels gevoed. Hoeveel mensen kijken wel niet naar je als je langsrijdt in die geweldige glimmende bak? Helaas beseffen mensen vaak niet de reden waarom zij zoiets materieels aanschaffen. Wanneer we dat wel zouden doen zouden we wellicht die auto nog steeds kopen maar daarna uitstappen en een vriend opbellen en vragen hoe het met hem is.

De leukste vrouwelijk spreekster worden draagt voor mij dus enorm bij aan die verbinding die ik zoek en tevens doe ik iets waarmee ik anderen echt iets waardevols kan meegeven. Mijn kennis, mijn verhaal en de herkenning dat we allemaal eigenlijk hetzelfde zijn.

Waarom is dit jouw ambitie, want ambities komen niet uit de lucht vallen?

Ik weet nog dat ik op vierjarige leeftijd te horen had gekregen dat ik een opdracht niet goed had gedaan volgens mijn juf. Niet omdat het eindresultaat niet goed was, maar omdat ik niet dezelfde stappen had doorlopen zoals de juf dat wilde. Dit heeft me toen enorm geraakt in wie ik was en hoe ik naar de wereld keek. Ik werd voor mijn gevoel afgekeurd! Mede hierdoor is er een zaadje gepland waardoor ik een enorme drive heb om mensen te helpen ‘worden wie hij of zij werkelijk al is’. Je weet altijd al wie je bent, je vergeet het alleen naarmate je wordt blootgesteld aan nare ervaringen waarin andere mensen jou vertellen dat je niet goed genoeg bent.

Op de dansacademie was het allemaal erg streng en was er vooral discipline nodig om mijn doelen te bereiken. 20 jaar heb ik als artieste gewerkt en altijd gedaan wat anderen van mij vroegen. In dienst van de regisseur, in dienst van het publiek en de rollen die ik speelde als actrice. Ik was een lief meisje dat eigenlijk heel kwetsbaar was, maar door de opleiding werd het tegenovergestelde van mij gevraagd en ik merkte dat ik op een gegeven moment ook daadwerkelijk zo werd naar de buitenwereld toe. Ik werkte als het ware van buiten naar binnen. Tot het moment zes jaar geleden kwam dat ik dat niet meer wilde en veel meer vanuit mijzelf, van binnen naar buiten wilde werken. Dat betekent dus dat ik veel liever voor anderen wilde zijn en mij eindelijk na al die jaren kwetsbaar op kon stellen.

En heb je al ontdekt waar je goed in bent?

In de afgelopen zes jaar heb ik mij enorm ontwikkeld, mede door mijn beslissing om voor twee jaar naar het buitenland te vertrekken om aan soul searching te doen.

Hier kwam ik erachter dat ik een eigen bedrijf wilde starten in training en coaching in presenteren en persoonlijke ontwikkeling. Wat hierin voor mezelf erg belangrijk was, was dat ik mij hierin ook zeer professioneel kon opstellen. Een van mijn belangrijkste waarden in het leven naast verbinding. Dat heeft er vervolgens wel weer voor gezorgd dat ik hierdoor mijn intuïtie soms liet varen. Juist door het allemaal ‘ goed’ te willen doen viel ik soms in de verkeerde valkuil.

Luisteren naar mijn intuïtie en daar op vertrouwen dat is juist  waar mijn kwaliteit echt ligt. De trainingen die ik verzorg ontwikkel ik ook allemaal zelf. Niet omdat ik geen zin heb om te leren van anderen maar omdat ik vertrouw op mijn eigen ervaring en veel meer overtuigt ben van mijn eigen inzichten en kennis. Alles wat ik heb uitgevonden kun je lezen in boeken en vinden online of tijdens seminars. Toch kies ik ervoor het eerst vanuit mijn authentieke zelf te creëren om vervolgens te zien dat het al bestaat en dat daar zelfs een naam voor is. Dat is prima en dat mag en kan. Maar doordat ik weet waarom ik doe wat ik doe en zeg wat ik zeg ben ik geloofwaardig naar mezelf en naar anderen toe en dat is een kracht die onuitputtelijk is!

We hebben allemaal talent maar soms worden we geremd om het maximale potentieel uit onszelf te halen, door omstandigheden of prikkels van buitenaf. Ik waak hier heel erg voor. Mijn hele leven lang heb ik gedaan wat ik wilde doen in mijn carrière vanuit mijn talenten. Dat is voor mij de enige manier die werkt. Anderen mogen hier dus ook meer op vertrouwen.

Welk Life changing moment wil je met ons delen?

Ik ben altijd in contact geweest met een hechte vriendengroep, maar waar ik voor mijn gevoel helemaal nooit mijzelf kon zijn. In 2010  ben ik voor twee jaar naar Curaçao vertrokken om mijzelf te ontdekken en toen ik in 2012 terug kwam is het contact met deze groep verbroken, een groep waar ik al 18 jaar onderdeel van was, maar nooit echt de verbinding heb gevoeld die ik wel wil als het gaat om vriendschappen. Dan wordt je wel even wakker geschut. Ik was in die twee jaar veranderd en mijn nieuwe zelf matchte niet met deze vrienden, dat voelde ik en dat voelde zij.

Je bent twee jaar naar Curaçao vertrokken om jezelf te herontdekken, wat heb je van jezelf geleerd in die periode?

Ik heb geleerd om meer mijn grenzen aan te geven en ook echt mijzelf te durven zijn. Altijd heb ik gedacht dat ik dat al deed, maar nee, dat was blijkbaar mijn ego die dat dacht. Als ik terugkijk ben ik te vaak bezig geweest met wat de buitenwereld van mij verwachtte en ging ik daar heel ver in zonder dat ik dit door had. Ik was een harde persoonlijkheid geworden die veel te hard was voor zichzelf en ook voor anderen. Mijn empathische vermogen was verdwenen en ik wilde alleen maar werken met mensen die ook keihard voor anderen waren terwijl dat helemaal niet bij mij paste.

Was dat eng, je grenzen aangeven?

Het was wel degelijk eng om echt naar jezelf te durven luisteren. Ik ben echt mijzelf tegengekomen en ging uiteindelijk veel meer naar mijzelf luisteren. Wat vind ik echt belangrijk? Waar zit de angst om jezelf niet te durven zijn? Het blijft toch altijd iets tussen het hart en hoofd.

De discussie tussen hart en hoofd, een veelgehoorde uitspraak, heb je een voorbeeld waar je dit hebt meegemaakt?

Ik heb dit meegemaakt met een relatie die ik een paar jaar geleden had. Ik wist eigenlijk na drie maanden al dat het niets zou worden, maar ik ben er toch nog negen maanden mee bezig geweest om los te komen en het uit te maken. Ik liet mijn hart niet spreken en dacht met het hoofd. Mijn hoofd zei dingen als: ‘ ik wil toch ook een keer gaan settelen’  en ‘ misschien weet ik niet meer wat liefde is omdat ik zo lang single ben geweest;. Daar moest ik vanaf. Gek eigenlijk, want ik wist stiekem na de derde date al dat het niet ging werken, helaas heb ik mijn hoofd toch een tijd laten winnen. Mijn hart mijn intuïtie wist het allang maar ik luisterde er niet naar. Zonde want het heeft mij geen goed gedaan.

Stap jij weleens uit je comfort zone?

Ik probeer dat wel te doen in mijn boek die bijna uitkomt praat ik hier veel over. Men zegt altijd dat je uit je comfort zone moet stappen en ik zeg dat zelf ook regelmatig. Tot ik bij mezelf ging denken: wat is nu werkelijk die comfort zone voor mij? want wat voor een ander heel eng kan lijken is voor mij misschien wel helemaal niet zo oncomfortabel. Als ik bijvoorbeeld een lezing voor de 6e keer geef en ik veel complimenten krijg dan voelt dat natuurlijk heel goed terwijl ik dan in mijn comfort zone zit en voor een ander dit de hel op aarde kan lijken om te spreken in het openbaar.!

Voor het schrijven van het boek moest ik ontzettend uit mijn comfortzone stappen.. Mezelf opsluiten in een houten hutje in Friesland zonder wifi! Dat is pas uit mijn comfortzone. Daar waar velen uit hun comfort zone gaan door een presentatie te geven voor een groot publiek, is dat voor mij bijvoorbeeld precies het tegenovergestelde. Zat ik daar alleen in een huis met als doel om een boek te schrijven. Comfort is dus heel persoonlijk.

Hoe laad jij jouw batterij op?

Ik doe dit vooral door na te gaan waar ik in het verleden goed in was. Ik scroll door alle dingen die ik de afgelopen tijd heb gedaan en probeer eruit te halen welke zaken mij echt energie hebben gegeven. Ik adviseer dit ook aan mensen om te doen. Ik zie te vaak dat mensen denken dat ze totaal het andere moeten gaan doen terwijl er maar aan een paar knoppen gedraaid hoeft te worden om hetzelfde effect te bereiken. Voor mij werkt het niet om steeds op nieuw het wiel uit te moeten vinden, al heb ik wel die neiging. Blijven herontdekken is mijn kunst en geeft mij energie. Vriendinnen zeggen dat ook vaak over mij:’ jij weet jezelf altijd weer opnieuw uit te vinden binnen datgene wat je al doet en waar je talenten liggen’. Dat vind ik natuurlijk wel leuk om te horen.

Welk advies zou jij de jongere versie van jezelf willen geven?

Focus je op dingen  en durf daarvoor te gaan en wordt er heel goed in

Hiervoor moet je uiteraard wel op ontdekkingstocht gaan waar je dan goed in wil worden. Ik denk dat de term ‘fear of missing out’ echt iets is van de nieuwe generatie. Alles moet zo snel en we krijgen zo veel informatie we zien dat mensen, binnen een korte tijdspanne resultaat neerzetten, dat wil jij dan ook, logisch! Onderzoek wijst alleen uit dat je ergens minimaal 10.000 uur in moet steken om heel erg goed in te worden. Dit betekent voor iemand met een full-time baan dat diegene na ongeveer 6 jaar echt goed is in zijn vak. Geef jezelf dus de tijd. Dat zou ik mijn jongere zelf adviseren. Niet de intercity naar het eindstation maar de stoptrein en af en toe even uitstappen bij een stationnetje en kijken wat daar allemaal is.
Verder adviseer ik iedereen om je intuïtie te volgen! Hoe eng dit ook kan zijn. Weet het onderscheid te maken tussen angst en intuïtie en wordt hier heel goed in!

Share This