We zoeken buiten naar talent, maar laten het binnen liggen

De kranten staan er vol mee: De arbeidsmarkt is heel erg krap. Het is hard zoeken om één vacature te vervullen, laat staan geschikte kandidaten te vinden voor meerdere functies.

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het de hoogste tijd om serieus werk te maken van het aanspreken en benutten van het onbenutte potentieel binnen de eigen organisatie.

Al meer dan 15 jaar ben ik gefascineerd door onderwerpen zoals betrokkenheid en loyaliteit voor “de zaak” en lees ik veel hierover. Jaar in jaar uit verschijnen rapporten met cijfers zoals  “20 tot 40% mentaal verzuim van werknemers”. Dus voor werkgevers betekent dat 100% loonkosten betalen en tussen de 60 en 80% inzet terugkrijgen. Het CBS roept al jaren dat de hoeveelheid Nederlanders met psychische klachten groter wordt.
1,3 miljoen Nederlanders kampt met burn-out gerelateerde klachten. Van al het ziekteverzuim dat gerelateerd is aan psychische klachten in het algemeen is 40% burn-out klachten.

De tijd is aangebroken dat werkgevers serieus aan de slag moeten gaan om hun mensen betrokken te maken in plaats van uitgeput en ziek. Het zou verstandig zijn om een deel van het budget voor recruitment niet aan recruiters te spenderen, maar te investeren in betrokkenheid en vitaliteit van je eigen personeel. Stel je voor dat iedereen in jouw organisatie 10% slimmer gaat werken, 10% minder fouten gaat maken, 10% productiever zijn en eerder proactief komen met oplossingen.

Zou je dit niet willen?

Dit kan! Het enige wat je moet doen is meer persoonlijke en vooral ook oprechte aandacht geven aan de mensen die zich dag in dag uit voor je inzetten. Het probleem is dat veel werknemers hun werkgevers hierin niet vertrouwen. “Het gaat ze niet zozeer om mijn ontwikkeling maar vooral om de centen”. Terecht of onterecht, dit is vaak de perceptie. Ook in jouw organisatie.

“Wij investeren veel in onze mensen” is een veel gehoorde uitspraak en wellicht is dat ook zo. Mag ik je uitnodigen om te onderzoeken wat de verhoudingen zijn tussen die investeringen? Welk percentage gaat naar de cognitieve- oftewel kennis vaardigheden en hoeveel procent gaat naar de non cognitieve vaardigheden. Non cognitief is hoe je de kennis in de praktijk toepast, dus sociaal emotionele ontwikkeling. Ik durf vooraf te beweren dat er een verschuiving moet plaatsvinden naar de non cognitieve vaardigheden.

Energie, passie, creativiteit, kennis en liefde

Er zit enorm veel energie, passie, creativiteit, onbewuste kennis en liefde in jouw organisatie dat momenteel onbenut blijft. Belangrijkste oorzaak waarom het onbenut blijft, is omdat bedrijven te weinig investeren in de sociaal emotionele ontwikkeling van hun mensen.Hierdoor weet 90% van de mensen niet wat hun purpose is of zijn er in ieder geval niet bewust mee bezig. Met purpose bedoel ik het doorvoelen van de antwoorden op de vragen: wie ben ik?, wat kan ik oplossen in de wereld?, voor wie en met wie?

Het vinden van je purpose is een continu sociaal proces. Omdat het een proces is kunnen we het versnellen, meetbaar maken en betaalbaar maken voor grote groepen mensen.

Bij iSeekMe hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan een onafhankelijk mentoren platform om mensen te helpen hun purpose te vinden en te vervullen. We bieden mensen de mogelijkheid om snel en eenvoudig hun eigen mentor netwerk op te zetten waarmee alle mentoren levenservaringen en kennis kunnen uitwisselen.

Waarom is mentorschap zo effectief en goedkoop? Zie de illustraties hieronder:

Voel je je geïnspireerd

Wij denken graag met jou mee over hoe wij mentorschap als katalysator kunnen inzetten in jullie organisatie voor vrijmaken van onbenut potentieel.

Als je 1 op 1 van gedachten wilt wisselen met mij (Steven de Lira) over dit onderwerp of over de missie van iSeekMe in het algemeen, reserveer dan hier direct en geheel vrijblijvend een voor jou geschikte datum en tijd.

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Met iSeekMe hebben wij een platform gecreëerd waar wij dit proces faciliteren voor nieuwsgierige mensen die – net als wij bij iSeekMe – de wereld iets mooier willen maken. We gebruiken de kracht van social media om mensen op een veilige manier te helpen hun ambitie te vinden en het regelmatig updaten van ambities met een zeer gevarieerd netwerk van mentoren. Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Find your mentors, be a mentor.