studiekeuzestress

Studiekeuze stress

Komende maanden maken veel jongeren weer hun studiekeuze. Veel van hen maken helaas ook de verkeerde studiekeuze.

Al jaren schommelt het aantal eerstejaars dat switcht of uitvalt rond de 32 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. Studenten geven als belangrijkste redenen om te switchen of stoppen dat de studie niet leuk genoeg is of anders dan verwacht, dat zij zich niet op hun plek voelen en dat de studie te saai is.

Waar komt die studiekeuzestress vandaan?

Hoe komt het toch dat het maken van een studiekeuze zo lastig is? Wat wij horen van jongeren is dit: ze kijken vooral naar de studie, naar hun ouders, naar hun decaan en naar hun vrienden… maar niet naar zichzelf. Ze zien niet dat die stress wordt veroorzaakt door iets heel anders dan de studiekeuze an sich. Nog meer open dagen en meeloopdagen bezoeken, dat is wat ze dan doen.

Maar studiekeuze gaat in essentie over wie je bent, wat je wilt en waar (de plek) je het beste uit de verf komt. Jongeren die wij spreken vinden dat hier op school meer aandacht aan besteed moet worden. Ze geven aan dat school niet alleen gaat om leren en een diploma, maar ook om je als mens te ontwikkelen. En niet alleen op het schoolplein dus. Het is ook een hele logische behoefte die thuishoort in de puberteit. Die periode is bedoeld om jezelf uit te vinden, je grenzen te verkennen en te ontdekken waar en waarvan je energie krijgt.

Achter die studiekeuzestress schuilt naar onze visie dan ook een belangrijke vraag.: “Wie ben ik en wat wil ik zijn in het leven?” Wij zien in onze workshops en masterclasses dat jongeren intrinsiek gemotiveerd raken als ze ontdekken wat ze werkelijk bij te dragen hebben. Dan gaat er letterlijk een wereld voor ze open. En daar worden we zelf ook weer blij van.

Hoe kunnen we jongeren helpen?

We denken dat we deze jongeren op een laagdrempelige manier kunnen helpen met hun studiekeuze. Door uitwisseling van ervaringen en het bieden van inspiratie met het gemak van social media. In de LinkedIn poll die we onlangs hielden reageerden de meeste mensen positief op de vraag of ze een mentor zouden willen zijn voor jongeren die voor een studiekeuze staan.

Zou jij ze, samen met ons, willen helpen? Maak jouw account aan op iSeekMe (zie onderstaande beschrijving) en we matchen je met één van de studenten.

Alvast bedankt,
Rob

Ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan.

Stappenplan om een iSeekMe mentor te worden

Download de APP

De eerste stap is simpel, ga naar de Apple Store (iPhones) of Google Play (Android), download de APP en maak een gratis account aan. Waarom gratis? Check onze missie!

BE A MENTOR

Vind mensen die je kan én wil helpen en stuur hen een uitnodiging. Ook als je zelf een inspirerend mentor zoekt natuurlijk.

creëer je profiel

Het creëren van je profiel is meteen een oefening; wat is mijn ambitie, wat kan ik voor anderen betekenen en wat zoek ik zelf in een mentor? Take your time (± 30min). 

VOLG DE TRAINING

In deze kleinschalige en persoonlijke training leer jij hoe je kunt leren van de ervaringen van anderen en hoe jij ook zelf een nog betere mentor kunt zijn.

Versterk je Profiel

Geen stress, je iSeekMe profiel hoeft niet meteen perfect. Maak gebruik van deze tips voor een goed en inspirerend profiel.

w

COACHING SESSIE

Je hebt de eerste versie van jouw ambitie beschreven. Super! In een gratis coachingsgesprek met Steven geeft hij je feedback om je ambitie aan te scherpen.